Dit tabblad bevat algemene informatie die van belang kan zijn bij inschrijving op een Franse universiteit.
Hoe werkt het Franse schoolsysteem? Nou zo!
De Fransen zijn net zoals wij klaar met de middelbare school op hun achttiende. Het laatste jaar van de middelbare school heet ’terminal’ dit is het jaar dat ook zij eindexamen doen, zij halen hun ‘baccalauréat’ of afgekort ‘bac’. De Fransen beschikken over 3 profielen, L, ES, S, de L staat voor ‘Littéraire’ vergelijkbaar met ons C&M, ES staat voor ‘économie et santé’ een mix tussen ons E&M en N&G, S staat voor ‘Sciences’ wat een vergelijkbaar profiel is met N&T of in sommige gevallen ook N&G, als je veel wetenschappelijke vakken hebt en bijvoorbeeld geen economie.
De middelbare scholieren in Frankrijk kennen geen onderscheidt tussen HAVO en VWO. Alle leerlingen die het middelbare school diploma halen, kunnen allemaal naar een Franse universiteit. Dit komt een beetje overeen met het Amerikaanse systeem, waarbij er een ‘ranking’ bestaat van universiteiten, deze bestaat in Frankrijk niet net zo letterlijk als in Amerika, maar de Grandes Écoles staan beter aanschreven dan de universiteiten en de best aangeschreven universiteit is de Sorbonne in Parijs. Voor de andere universiteiten vindt de variatie plaats binnen de universiteit zelf, de opleiding Lettres Modernes kan als universitair worden gezien terwijl Arts als HBO wordt omschreven aan de zelfde universiteit. Dus bij het inschrijven op een Franse universitaire studie moet je dan ook oppassen dat deze opleiding volgens DUO misschien gezien kan worden als een HBO opleiding.
De meeste universitaire opleidingen in Frankrijk gebruiken hetzelfde Bachelor Master systeem als in Nederland. De Bachelor heet Licence in Frankrijk, de Master gewoon Master. De meeste Licence opleidingen duren 3 jaar, dus tot en met bac+3 (3 jaar na het Franse eindexamen ‘bac’) en de meeste Master opleidingen duren 2 jaar dus tot en met bac+5. Een opleiding die afwijkt van dit systeem is bijvoorbeeld medicijnen.
Andere eindexamens
Er zijn in Frankrijk nog meer soorten eindexamens, het ‘baccalauréat professionnel’ of simpel weg ‘bac pro’ dit is voor een groot gedeelte vergelijkbaar met een VMBO en een MBO opleiding (met visie op een universitaire opleiding), dit is namelijk een vakspecifiek eindexamen dat je op je achttiende doet.
Bac techno is een een normaal eindexamen dat toegang geeft tot Franse universiteiten, maar het is sterk technologisch.
BEP is ‘Brevet d’études professionnelles’ dit diploma staat uit verschillende subcategorieën zoals, vissen, gezondheidszorg, transport, bouw enz. Voor dit diploma doe je eindexamen op je zeventiende. Dit diploma geeft geen toegang tot een Franse universiteit.
CAP ‘Certificat d’aptitude’ is vergelijkbaar met BEP maar bevat minder onderwijsgebieden.